Doorgaan naar content
Jouw Syndicus

Word syndicus

Het beroep van syndicus is waardevol, afwisselend en uitdagend. En toch is het op vandaag een knelpuntberoep. Hoe kon het zover komen? Twee belangrijke redenen.

  1. Onbekend maakt onbemind. Uit onderzoek blijkt dat weinig mensen echt goed weten wat een syndicus doet. En vooral: hoe veelzijdig en afwisselend de job wel is.

  2. Vooroordelen. Eén van de facetten van de job is dat je als syndicus fungeert als meldpunt. En dat verwarren veel mensen met een klaagmuur. Terwijl dat helemaal niet de bedoeling is.

Kortom: een syndicus is echt waardevol voor een gebouw. Zijn of haar werk is bepalend voor de toestand van een appartement en voor de levenskwaliteit van zijn inwoners.

Ben jij polyvalent, gedreven en beschik je over een flinke portie gezond verstand? Aarzel dan vooral niet en ga ervoor. Werkzekerheid gegarandeerd. Gezien steeds meer mensen in appartementen gaan wonen, is dit dé job van de toekomst.

Er zijn twee manieren om in het beheer van gebouwen te stappen. Ofwel ga je aan de slag bij een syndicus, ofwel word je een syndicus. We leggen het hieronder even uit.

Aan de slag bij een syndicus

De job van syndicus richt zich op drie wettelijk omschreven pijlers: 

  • Administratief beheer, 

  • Financieel beheer,

  • Technisch beheer. 

We zien dat het beroep steeds sneller professionaliseert en digitaliseert. Bovendien gaan steeds meer mensen in appartementen wonen, waardoor de vraag naar professionele syndici stijgt. Eén van de oplossingen om aan deze stijgende vraag te voldoen, is om aan de slag te gaan bij een syndicus. 

Wie als bediende voor een syndicus werkt, heeft zelf geen BIV-erkenning nodig. Je valt steeds onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de zaakvoerder. Als medewerker syndicus kan je onder andere actief zijn in het dagdagelijks beheer van de gebouwdossiers, als eerste aanspreekpunt voor mede-eigenaars, leveranciers of externen, of als administratieve kracht. 

Je kan ervoor kiezen om je competenties te versterken en je volledig onder te dompelen in de boeiende wereld van het beheer van mede-eigendom. 

  • Ga voor een opleiding Medewerker syndicus. In het eerste deel, gegeven door VDAB, krijg je een basisopleiding bediende. Nadien neemt Syntra West het over om in te gaan op het takenpakket medewerker syndicus. 

  • VIVO, erkend opleidingsverstrekker in de vastgoedsector, voorziet een Basisopleiding mede-eigendom. Hierin richten ze zich tot beginnende syndici maar ook en vooral tot (nieuwe) medewerkers in syndicus-kantoren. 

Ben je aan de slag bij een syndicus en wil je je blijvend bijscholen? Dan kan je terecht bij Fonds 323. Zij bieden 10 e-learning modules aan binnen het thema Mede-eigendom. Verschillende onderwerpen worden behandeld, van technisch beheer, over administratief beheer tot groepsdynamica.

Aan de slag als syndicus

Als je syndicus (bestuurder, zaakvoerder of vennoot) wil worden, kan je niet om een BIV-erkenning heen, zowel voor activiteiten in hoofdberoep als in bijberoep. Om na te gaan of iemand in staat is om het beroep van professioneel syndicus volgens de geldende wetten en deontologische codes uit te oefenen, dient de persoon in kwestie te slagen voor een bekwaamheidstest. Er zijn twee trajecten die leiden tot toegang voor deze test.

1. BIV-stage

Een eerste mogelijkheid om deel te nemen aan de bekwaamheidsproef is het succesvol doorlopen van een vastgoedstage. Deze stage vindt plaats in het kantoor van een stagemeester en wordt gecontroleerd door het BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars). Om aan de stage te kunnen starten, heb je minstens een bachelordiploma of evenwaardig toegangsticket op zak. 

Eens je een diploma hebt, kan je op zoek naar de ideale stageplek. Surf hiervoor naar www.vastgoedstages.be. Het is dé ontmoetingsplek voor stagiairs en stagemeesters. Stagebedrijven kunnen er zich kenbaar maken voor hun toekomstige medewerkers, en kandidaat-stagiairs kunnen er dankzij een aantal handige zoekfilters dé stage vinden waar ze naar op zoek zijn. 

Ook op de BIV-website heb je de mogelijkheid om naar een stagemeester uit jouw regio op zoek te gaan die een stageplaats aanbiedt.

Na het voltooien van de stage neem je deel aan de bekwaamheidsproef, die uit een schriftelijk en een mondeling deel bestaat. Als je hiervoor slaagt, mag je je titularis noemen. Je ontvangt dan een certificaat en een naambord van het BIV. Je bent dan een professioneel syndicus! 

Bezoek voor meer informatie de website van het BIV.

2. Relevante ervaring

Sinds 1 februari 2024 bestaat de mogelijkheid om op basis van beroepservaring toegang te krijgen tot de bekwaamheidsproef. Heb je in de 10 jaar voorafgaand aan je inschrijving tenminste 6 jaar (al dan niet onderbroken) op voltijdse basis als bediende vastgoedmakelaarsactiviteiten uitgeoefend? Dan kan je een aanvraag tot inschrijving indienen. Hiervoor zijn bewijsstukken nodig om deze relevante ervaring aan te tonen. 

Wanneer je aanvraag goedgekeurd wordt door de leden van de Uitvoerende Kamer van het BIV, kan je de proef afleggen. Wordt ze geweigerd, dan heb je nog steeds de optie om een stage te doorlopen, voor zover je aan de toelatingsvoorwaarden tot de stage voldoet. 

Slaag je voor het BIV-examen? Gefeliciteerd! Je wordt ingeschreven bij het BIV als titularis en ontvangt een BIV-erkenningsnummer. 

Meer informatie kan je terugvinden op de website van het BIV.