Doorgaan naar content
Jouw Syndicus

Dé jobtroef

Syndici genieten met volle teugen van hun autonomie

Uit onderzoek blijkt dat syndici hun autonomie als dé jobtroef ervaren. En terecht. Tegelijk moet dat eigenlijk genuanceerd worden. Een syndicus bepaalt zijn eigen agenda… maar moet rekening houden met overmacht. 

Kick

“Werken op kantoor, plaatsbezoeken in gebouwen, vergaderen op locatie… we plannen alles netjes in zoals het ons uitkomt”, vertelt Saskia, syndicus in Sint-Niklaas. “Tot er zich plots een noodgeval voordoet, natuurlijk. Soms kan je het euvel met een telefoontje oplossen. Of liever: laten oplossen. Maar doorgaans moet je toch ter plaatse gaan om de situatie te bekijken. En dan valt je agenda in duigen, natuurlijk. Maar stiekem kick je daar als syndicus op. De auto in, ter plaatse komen en vervolgens aansturen op een snelle en adequate oplossing. Zalig. Daarna volgt een hele papiermolen: denk maar aan de financiële afhandeling en het verzekeringsdossier. Maar daar krijg ik net heel veel voldoening van. Dat zijn doorgaans ook de momenten waarop mede-eigenaars je meerwaarde inzien.”

Voorvallen omarmen

Alain Nelis, syndicus in Luik, voorziet voldoende speling om zich aan zijn planning te houden. “Vrijwel dagelijks duikt er wel iets onverwachts op”, meent hij. “Een probleem met renovatiewerken, een onderhoudsfirma die z’n sleutel kwijt is, je kan het soms zo gek niet bedenken. Daar moet je als syndicus mee kunnen leven. Sterker nog: ik omarm al die grote en kleine voorvallen. Ze brengen afwisseling. Zout op de patatjes! (lacht) Je verveelt je nooit. Het komt erop neer om wat marge te voorzien in je agenda. Zo hou je de druk af.”