De vraag naar gebouwbeheerders dikt dagelijks aan…
Aan de slag als… of bij een syndicus?
Syndicus worden? Er hangt een flink traject vast: een stage, met daarna een bekwaamheidsproef (of een inschrijving als titularis op basis van beroepservaring). Maar je kan het traject ook inkorten door aan de slag te gaan bij een syndicus. Zeker het overwegen waard.
Variatie en werkzekerheid
We kunnen het niet genoeg onderstrepen: het beheren van gebouwen is misschien wel de meest veelzijdige job. Een beroep met toekomst ook: elk jaar komen er appartementsgebouwen bij, terwijl het aantal syndici maar zeer gestaag toeneemt. Daarom is het beroep van syndicus ook officieel erkend als knelpuntberoep. Werkzekerheid troef!
Twee manieren om het beroep uit te oefenen
De beroepstitel van syndicus is beschermd. Aan de slag gaan als professionele syndicus vereist een zelfstandig statuut én een erkenning van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Er hangt een stevige stage aan vast, plus een bekwaamheidsproef (hier meer info). Een andere optie is om als bediende aan de slag te gaan bij een professionele syndicus. Als werknemer heb je geen BIV-erkenning nodig. Je werkt onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van een erkend gebouwbeheerder. Jouw rol kan variëren van het volledige pakket (administratief, financieel en technisch beheer) tot een bepaald facet van de job (bijvoorbeeld: administratie, aanspreekpunt…).
Opleidingsmogelijkheden
Ook voor medewerkers van syndici bestaan er zeer interessante en kwalitatieve opleidingen. Zoals:
Opleiding medewerker syndicus: deze opleiding begint met een basisopleiding door VDAB, gevolgd door een gespecialiseerde training door Syntra West. Deze opleiding is gericht op de specifieke taken van een medewerker syndicus.
Basisopleiding mede-eigendom: VIVO biedt een basisopleiding aan die niet alleen gericht is op beginnende syndici, maar ook op nieuwe medewerkers binnen syndicus-kantoren.
E-learning Mede-Eigendom: Fonds 323 biedt vastgoedprofessionals e-learning aan over de verschillende aspecten van mede-eigendom. Die modules behandelen onderwerpen zoals technisch beheer, administratief beheer en groepsdynamiek binnen een VME en zijn te volgen waar en wanneer de professional dit wil. Ideaal om zelf in te plannen in die drukke agenda!
Wat schuift dat?
Door je te blijven ontwikkelen en bijscholen, kun je een waardevolle bijdrage leveren aan het beheer van appartementsgebouwen en een succesvolle carrière opbouwen. Een medewerker van een erkend syndicus vangt in ons land gemiddeld 3.300 euro bruto per maand. Gebouwbeheerders met specialisaties gaan tot 5.000 euro bruto per maand of zelfs meer. Daarnaast hebben de meeste medewerkers van syndici ook recht op extralegale voordelen. Die hangen af van het beleid van de onderneming waar ze aan de slag gaan. De meest voorkomende zijn een bedrijfswagen, maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering en een groepsverzekering. (bronnen StepStone & JobAt).
En?
Klaar om de uitdaging aan te gaan? Ontdek de mogelijkheden en zet de eerste stap naar een boeiende en lucratieve carrière in de vastgoedsector. Klik hier.