Doorgaan naar content
Jouw Syndicus

Word syndicus

Wil je syndicus worden? Dit is wat je moet doen.

Wie de titel van vastgoedmakelaar-syndicus wil voeren, heeft een erkenning van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) nodig. Het impliceert dat je onder een zelfstandig statuut werkt. Maar welk traject moet je daarvoor afleggen?

Diploma

Om te beginnen is er een diplomavereiste. Je moet minstens over een bachelordiploma beschikken (dit mag gelijk welk diploma zijn maar een diploma vastgoed behaald aan een hogeschool is natuurlijk een plus), ofwel over een diploma ‘ondernemersopleiding vastgoedmakelaar’, behaald via Syntra.

Competentietest

Nadat je je inschrijvingsdossier bij het BIV hebt ingediend en deze formaliteiten in orde bevonden zijn, zal je een niet-eliminerende competentietest afleggen die je persoonlijke stand van zaken zal weergeven omtrent je vastgoedkennis. Vervolgens zal de Uitvoerende Kamer van het BIV de beslissing nemen om je in te schrijven op de lijst van stagiairs. Daarna kan je starten aan je stage!

Stage

Je loopt stage in het kantoor van een BIV-erkende stagemeester, die aan enkele voorwaarden moet voldoen om stagemeester te mogen zijn. De stage duurt minstens 1 jaar en maximaal 3 jaar. Je dient 1.500 uren stage te presteren onder toezicht van je stagemeester.

Nog een test…

Na afloop van je stage dien je – binnen die termijn van max. 3 jaar - nog een tweeledige bekwaamheidstest (zowel schriftelijk als mondeling) af te leggen. Op beide onderdelen moet je minstens 60% behalen. Je kan één keer per onderdeel herkansen. Ben je geslaagd, dan mag je je titularis noemen en ontvang je een gepersonaliseerd naambord en certificaat van het BIV.

Ter info: wie als bediende in een syndicus- of bemiddelingskantoor wil werken, heeft geen BIV-erkenning nodig. Je mag dan de beschermde titel van vastgoedmakelaar-syndicus niet dragen en je werkzaamheden vallen onder de verantwoordelijkheid van de vastgoedmakelaar.

Meer info: www.biv.be.