Doorgaan naar content
Jouw Syndicus

Work-life balance: check!

Steeds meer syndici kappen met avondvergaderingen

Syndicus: het is een knelpuntberoep. En dus doet de sector er alles aan om de job aantrekkelijker te maken. Met succes. Steeds meer beheerders van gebouwen weigeren om nog langer ’s avonds te vergaderen. “Een kleine inspanning voor de mede-eigenaar, een wereld van verschil voor de syndicus”, klinkt het.

Frank, syndicus in Lommel.

Stel: jouw syndicus beheert pakweg 25 middelgrote meergezinswoningen. Dan heb je minstens één Algemene Vergadering per jaar. Maar doorgaans volstaat dat niet. Zeker wanneer er renovatiewerken of andere ingrijpende vernieuwingswerken aan te pas komen. Als àlle Verenigingen van Mede-eigenaars ’s avonds samenkomen, dan ben je al gauw 50 à 60 avonden per jaar aan het werk. Da’s veel. Te veel, zeker als je waarde hecht aan een gezonde work-life balance…

Kleine inspanning, groot verschil

“Als mensen naar de tandarts moeten of hun auto moet gekeurd worden, dan is dat altijd tijdens de kantooruren”, vertelt syndicus Frank uit Lommel (foto). “Dat vindt iedereen de normaalste zaak van de wereld. Dan vind ik het niet overdreven om één keer per jaar een Algemene Vergadering te houden binnen de kantooruren. Dat kan eventueel ook online: sedert corona zijn heel wat syndici bijzonder goed uitgerust op dat vlak. Het vraagt een kleine inspanning vanwege de mede-eigenaar, maar voor de syndicus maakt dit een wereld van verschil. Trouwens: de ervaring leert mij dat de kwaliteit van de beslissingen fors zakt na 21.30 uur. En dat kan niet de bedoeling zijn.”