Doorgaan naar content
Jouw Syndicus

hou hier zeker rekening mee

Van syndicus switchen? Dat kan. Maar lees eerst even dit.

Een syndicus heeft veel petjes op. Hij of zij moet heel wat kwaliteiten verenigen. Jouw syndicus moet praktisch en technisch onderlegd zijn en draagt daarbovenop nog een flinke juridische bagage met zich mee. Tegelijk moet een syndicus neutraal en diplomatisch zijn. Komt daarbij dat er in een gebouw heel wat kan mislopen. Technisch… maar ook menselijk. En dus kan er sleet komen op de relatie. Uiteraard heeft elke Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) het recht om te veranderen van syndicus. Hou echter rekening met deze zaken voor je een besluit neemt. 

Schiet niet op de pianist

Vooreerst is het vaak de beheerder van jouw gebouw die het slechte nieuws moet brengen. Grote onderhoudswerken dringen zich op. Kosten vallen hoger uit dan gedacht. Er loopt een proces tegen het gebouw. Voorbeelden zat. Het is de taak van de syndicus om de mede-eigenaars hiervan op de hoogte te brengen… ook al staat hij/zij volledig los van dit alles.

Wantrouwen

Een tweede klassiek voorbeeld is de keuze van aannemers die de syndicus aanschrijft. Die wekt soms wantrouwen op. Jouw syndicus heeft een breed netwerk aan leveranciers opgebouwd en het is zeer belangrijk dat hij/zij in alle objectiviteit handelt. Maar ook als mede-eigenaar beoordeel je je syndicus best op een heel neutrale manier.

Prijskaartje versus prestaties

Verlies ook niet uit het oog wat jouw syndicus allemaal doet voor de prijs die je betaalt. Je zal waarschijnlijk versteld staan.