het takenpakket toegelicht
Syndicus bellen? Bezint eer ge begint!
De mede-eigenaar neemt te snel contact op met zijn syndicus. Dat is doorgaans helemaal niet slecht bedoeld, integendeel. Maar het zet wel een rem op het werk van de beheerder van jouw gebouw. Syndici geven aan dat zij dagelijks (!) opgehouden worden voor zaken waartoe zij niet eens bevoegd zijn. En dus gaat kostbare tijd en energie verloren.
Groot misverstand
Aan de bron ligt een wijdverspreid misverstand. Een syndicus gaat enkel over de gemeenschappelijke delen van een gebouw. Wanneer er een defect is in jouw appartement, dan moet je dat eigenlijk zelf oplossen… zoals elke huiseigenaar. Het is niet de taak, noch de bevoegdheid van de syndicus om in jouw plaats een loodgieter, elektricien of een klusjesman op te bellen.
Geen rechter
Ook bij conflicten tussen mede-eigenaars wordt de syndicus vaak ten onrechte betrokken. “Wij zijn geen politieagenten, noch rechters”, duidt Frederiek Thiers, penningmeester van het BIV en zelf ook syndicus. “Als je buur voor overlast zorgt, dan probeer je dat best eerst zelf op te lossen. Als dat niet lukt, kan je beroep doen op een vrederechter. Enfin: er zijn mogelijkheden genoeg om tot een verzoening of oplossing te komen. Maar jouw syndicus mag zich hier absoluut niet mee inlaten, anders wordt hij/zij betrokken partij. En dat wil niemand.”