Doorgaan naar content
Jouw Syndicus

Wist jij dat eigenlijk allemaal?

Wat je als mede-eigenaar zeker moet weten over je syndicus…

Een syndicus beheert de gemeenschappelijke delen van een gebouw. En… daar stopt het eigenlijk. Jouw appartement, jouw berging en jouw garagebox vallen buiten zijn bevoegdheid. Dat onderscheid ontgaat veel mede-eigenaars. En dat zorgt dan weer voor misverstanden. Sterker nog: het is met kop en schouders de voornaamste oorzaak wanneer er ruis op de relatie komt tussen mede-eigenaar en syndicus. Charlotte is syndicus sedert 2016 en legt de vinger op de wonde.

“Als beginnend syndicus ging ik vaak in op klachten in de privatieve delen”, begint Charlotte. “Iemand belde bijvoorbeeld voor een lekkende kraan in de badkamer en ik stuurde een loodgieter. Voilà: probleem opgelost. Maar na verloop van tijd besef je dat pakweg een derde van je tijd naar zaken gaat die eigenlijk buiten je bevoegdheid vallen. Tot op vandaag schat ik dat één op de vijf meldingen die we binnenkrijgen, eigenlijk niet voor ons bestemd is. Dat aantal moet drastisch teruggedrongen worden. De impact op ons dagelijks werk is te groot.”

Diplomatisch duidelijk maken

Maar dat takenpakket omlijnen is makkelijker gezegd dan gedaan, zo blijkt. Ook hier weer: onbegrip en misverstanden. “De uitdaging bestaat er dan in om op een vriendelijke en diplomatische manier duidelijk te maken dat wij daar als syndicus eigenlijk niet tot bevoegd zijn”, vervolgt Charlotte. “Natuurlijk spelen we graag een slimme tip door. We zijn geen onmensen, he. Maar tegelijk kunnen wij ons niet permitteren om elke dag een paar werkuren in rook te zien opgaan.”

Jouw eigendom, jouw zaak

Kort samengevat: de syndicus gaat over de gemeenschappelijke delen. Dit zijn bijvoorbeeld de inkomhal, de (trap)gangen, het dak, de afvalsorteerruimte, de ondergrondse garage en garagepoort, etcetera. Jouw woning is jouw zaak. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor jouw garagebox, jouw berging en jouw privatieve stuk tuin.

Goede afspraken maken goede vrienden!