Communication is key.
Vijf slimme tips voor een glasheldere communicatie met jouw syndicus
Communication is key. En zeker de communicatie tussen syndicus en mede-eigenaar: die moet transparant en glashelder zijn. De beheerder van jouw gebouw is verplicht om je “volledige en toegankelijke” informatie te verstrekken. Maar communicatie is tweerichtingsverkeer. Ook de mede-eigenaar communiceert best heel open. Hoe je dat doet? Wel, deze 5 simpele vuistregels zetten je goed op weg.
1. Stel de urgentie in vraag.
Wil je een mankement signaleren aan je syndicus? Ga dan eerst na hoe dringend jouw melding is. Kapotte lamp in de inkomhal? Dat kan wel even wachten tot na het weekend. Stuur een mailtje of bel op maandag: klaar is Kees. Staat de kelder onder water? Da’s een ander paar mouwen. Bel meteen de (permanentie)lijn van jouw syndicus.
2. Ga na: privé of gemeenschappelijk?
Een nageltje waar we blijven op kloppen: jouw syndicus gaat enkel over de gemeenschappelijke delen van jouw gebouw: de inkomhal, de gangen, de kelder, het dak, de tuin,… Hij is niet verantwoordelijk voor defecten in jouw appartement. Problemen in je eigen privéwoning moet je als eigenaar zelf oplossen.
3. Spreek met je buren.
Is er een storing of iets kapot in het gebouw? Meld het. Klinkt logisch, maar vaak gebeurt het dat mede-eigenaars iets niet signaleren omdat ze ervan uitgaan dat hun buren het wel zullen doen. En zo kan er kostbare tijd voorbijgaan en wrevel ontstaan… terwijl jouw syndicus zich van geen kwaad bewust is.
4. Maak een afspraak.
Veel syndici beschikken over een online platform waar je als mede-eigenaar alle info over je gebouw kan raadplegen. Is dat niet het geval of heb je toch nog vragen? Maak dan een afspraak met je syndicus of jouw contactpersoon. Zo ben je zeker dat de beheerder van jouw gebouw tijd voor je heeft. Onaangekondigde bezoeken kunnen de agenda van jouw syndicus in de war sturen. En geloof ons vrij: die agenda staat al stevig onder druk.
5. Bereid je vergadering voor.
Staat er een AV op til? Neem dan op voorhand de dagorde door. Bewijsstukken en andere documenten kan je doorgaans online downloaden of opvragen bij je syndicus. Bundel je vragen en opmerkingen punt per punt en stel ze wanneer ze aan de orde zijn tijdens de meeting.